2015-11-20 Logopedinė pagalba darželyje

Kokios priežastys sukelia kalbos problemas?
Kalbėjimo ir kalbos sutrikimų priežastys yra įvairios. Garsų tarimo sutrikimus dažnai nulemia įvairūs kalbos padargų (liežuvio, lūpų, gomurio, žandikaulių) pakitimai. Kalbos, kaip sistemos, problemas gali sukelti motinos nėštumo patologija, mamos ar kūdikio persirgtos ligos, traumos, paveldimos ligos. Kalbos raidos problemų gali turėti vaikai, augantys skurdžioje kalbinėje aplinkoje.

Kokie požymiai gali rodyti kalbos sutrikimą?
Kalbėjimo ir kalbos sutrikimus būtina skirti nuo netaisyklingo kalbėjimo, kurį sąlygoja fiziologinės vaiko amžiaus ypatybės.

Kas yra logopedinė pagalba?
Logopedinė pagalba – tai logopedinės pratybos, kurių tikslas šalinti kalbėjimo ir kalbos sutrikimus, lavinti kalbinius gebėjimus. Nuo sutrikimo sunkumo , priklauso pratybų intensyvumas, trukmė ir pobūdis. Logopedinės pagalbos efektyvumas priklauso nuo logopedo ir vaiko tėvelių bendradarbiavimo.

Kaip vyksta pratybos?
Logopedo darbo rezultatų reikia laukti gana ilgai Logopedines pratybas vaikai lanko 2 – 3 kartus per savaitę, pratybos trunka apie 15 -25 minutes. Pratybų metu lavinamas artikuliacinis aparatas, girdimasis suvokimas, sudaromi garsinės analizės ir sintezės pradmenys, tikslinamas garsų tarimas, turtinamas žodynas, ugdoma rišlioji kalba, lavinami regimieji, erdvės, laiko ir kiti suvokimai. Per logopedines pratybas naudojami įvairūs paveikslėliai, loto, dėlionės, žaidimai, kompiuteriniai žaidimai ir t.t.


Parengė Logopedė Jolanta Diana Bunevičienė